פרוצדורות במחלקת רפואת עיניים (אופתלמולוגיה)

 

בדיקת עיניים כללית

קבלת מקרה במחלקת עיניים מתחילה בתשאול מקיף של הבעלים לגבי ההיסטוריה הרפואית של בעל החיים, ופרטי הבעיה הנוכחית. לאחר מכן מתבצעת בדיקה פיזיקלית מקיפה. 

בדיקת עיניים

במהלך בדיקת העיניים עצמה נבדוק את החלק הקדמי של העין. הבדיקה מתבצעת באמצעות מנורת סדק, ומאפשרת לנו לבדוק את העפעפיים, לחמית, קרנית, לשכה קדמית, קשתית ועדשת העין.

לאחר מכן נבצע בדיקה של החלק האחורי של העין (קרקעית העין). הבדיקה מתבצעת באמצעות אופטלמוסקופ ישיר או בלתי ישיר

אודות עיניים

במהלך בדיקת העיניים עצמה נבדוק את החלק הקדמי של העין. הבדיקה מתבצעת באמצעות מנורת סדק, ומאפשרת לנו לבדוק את העפעפיים, לחמית, קרנית, לשכה קדמית, קשתית ועדשת העין.

בדיקות נוספות

בדיקת ייצור דמעות מאפשרת לנו לאבחן אם בעל החיים סובל מ"עין יבשה" עקב חוסר ייצור דמעות.

מבחן לייצור דמעות

בדיקת לחץ תוך עיני מאפשרת איבחון גלאוקומה, מחלה הנגרמת עקב עליית לחץ דם.

מדידת לחץ ץוך עיני באריה

צביעות מיוחדות של הקרנית, דוגמת צביעת פלואורסין, מאפשרת לנו לאבחן כיבי קרנית.

צביעה מיוחדת לכיבי קרנית

בדיקת אולטרה סאונד מאפשרת לנו לאבחן מקרים של היפרדות רשתית, שמיטת עדשה, גידולים בעין, ועוד.

בדיקת אולטרסאונד

בדיקת ERG - מדובר בבדיקה של תיפקוד חשמלי של הרשתית (המקבילה לבדיקת EKG, בה נבדקת פעילות חשמלית של הלב). בדיקה זו מאפשרת לנו לאבחן מקרי עיוורון הנגרמים ממחלות רשתית. כמו כן, בדיקה זו מהווה תנאי לניתוח קטרקט, מאחר ואין טעם בניתוח מסוג זה בבע"ח הסובל ממחלת רשתית.

בדיקת ERG בסוס

כפי שנאמר בפרק המבוא, מחלקת העיניים מהווה חלק מביה"ח הווטרינרי המציע שירותי איבחון של מומחים במיגוון תחומים. לפי הצורך, נפנה אותך למומחים נוספים (כגון מומחים למחלות עור, נוירולוגיה ועוד) להמשך איבחון.

ניתוחים

מחלקת העיניים של ביה"ח הווטרינרי מציעה מיגוון רחב של ניתוחי עיניים. אלו כוללים ניתוחים שונים לתיקון עפעפיים, מאחר ובגזעי כלבים רבים מבנה לא תקין של העפעפיים גורם לדלקות עיניים ולכיבים; ניתוחים להשבת בלוטת דמעות שמוטה למקומה; ועוד.

בע"ח רבים, ובמיוחד כלבים, סובלים מקטרקט. הקטרקט גורם לאובדן ראיה, מאחר והעדשה האטומה אינה מאפשרת לאור להגיע לרשתית.

ניתן להשיב לכלבים אלו את הראיה במצעות ניתוח קטרקט, במהלכו אנו מוציאיחם את העדשה האטומה, ומאפשרים לאור לשוב ולהגיע לרשתית. לקראת הניתוח עובר החולה בדיקות מקיפות, כולל ERG ואולטרה סאונד (ראה לעיל) לוודא ששאר מרכיבי העין, למעט העדשה, תקינים.

בע"ח שעבר בדיקות אלו בהצלחה יעבור ניתוח קטרקט. הניתוח מתבצע בשיטת PHACOEMULSFICIATION המודרנית, במהלכה אנו משתמשים במכשיר אולטרה סאונד מיוחד לנ פץ את העדשה הקטרקטית (גם בבני אדם מנתחים קטרקטים באמצעות מכשיר אולטרה סאונד, ולא במכשיר לייזר, בניגוד לדיעה הרווחת בציבור). במקרים מתאימים, תושתל עדשה מלאכותית בתום הניתוח.

כמו כן, ביה"ח מציע ניתוחי חירום במקרים בהם העין נפגעת בתאונת דרכים, קרבות כלבים וחתולים, גופים זרים (ענפים, קוצים, צריבה כימית וכדומה).
ניתוחים אלו מבוצעים ע"י רופאי מחלקת עיניים או רופאי מחלקת כירורגיה.