דף מידע - בריחת שתן

פרוצדורות

פרוצדורות במחלקה


צוות המחלקה

צוות המחלקה


רפואה פנימית

רפואה פנימית חיות מחמד


 

דרכי התקשרות עם המחלקה, כולל זימון תורים, בימי העבודה א'-ה' בין השעות 08:00-16:00 בטלפון 03-9688515, וואטסאפ (להודעות בלבד) 050-6227491 או במייל

 medicine.koret@mail.huji.ac.il

בריחת שתן הינה מצב נפוץ יחסית בכלבות מעוקרות בכלל ובפרט בכלבות מגזעים גדולים.

הגורם לבריחת השתן הוא ירידה בטונוס של הספינגטר של השופכה (אורתרה) המהווה את סוגר השלפוחית, או בשפה רפואית - Urethral sphincter mechanism incompetence.

לרוב, מצב זה מאובחן בכלבות בוגרות מעוקרות והרקע להתפתחותו הוא שילוב של שינויים במאזן ההורמונלי, מבנה צינורית השופכה ומערכת השתן. עם זאת, לעיתים המצב מאובחן גם בכלבים זכרים וכן כפגם מולד ואז סימנים קליניים עלולים להופיע כבר מגיל גורות.

לפני תחילת טיפול חשוב להבדיל בין בריחת שתן (חוסר שליטה שלרוב מתבטא ברטיבות במקום המרבץ) והשתנה מרובה או תכופה. לכן יש לשלול גורמי מחלה שונים היכולים להוביל לעליה בכמות השתייה וההשתנה (לדוגמא מחלות כליה, סכרת ומחלות הורמונליות נוספות) אשר את רובן ניתן לשלול על סמך בדיקת דם ושתן פשוטות, ומחלות אשר גורמות להשתנה בתכיפות גבוהה (זיהומים אבנים וגידולים בדרכי השתן) .

לאחר שלילת מחלות אלו ניתן להחליט האם קיים צורך באבחון נוסף וזאת על סמך מאפייני הכלב/ה (גיל, גודל, האם מעוקר/ת), הסימנים והסבירות לקיומה של בעיה אחרת (כגון מומים מולדים במבנה מערכת השתן אם מדובר בבעל חיים אשר סובל מטפטוף שתן כבר מגיל מאוד צעיר).

במידה וקיים צורך באבחון נוסף, מבצעים בדיקת פרופילומטריה. בדיקה זו מודדים את הלחץ לאורך צינורית השופכה באמצעות מכשיר ייעודי והיא מבוצעת בבית החולים. בדיקה זו נותנת תשובה וודאית באם קיימת או לא חולשה של סוגר השלפוחית.

הטיפול בבריחת שתן על רקע החלשות סוגר השלפוחית הינו לרוב בעזרת תרופות שמטרתן חיזוק הסוגר. לטיפול התרופתי אחוזי הצלחה גבוהים כשמדובר בכלבות מעוקרות, אך ישנם מקרים שאינם מגיבים לטיפול או מצבים בהם הבעלים אינם מעוניינים או יכולים במתן תרופות באופן קבוע. במקרים אלה ניתן להציע טיפול כירורגי או טיפול בהזרקת חומר "מילוי" (Bulking agent) לדופן צינורית השופכה.

פרוצדורת הזרקת חומר המילוי לשופכה הינה פרוצדורה עם אחוזי הצלחה גבוהים, היא יחסית אינה פולשנית (בהשוואה לניתוח) ובעלת סיכוי נמוך מאוד לתופעות לוואי או סיבוכים. הפרוצדורה הינה קצרה (כ-20-30 דקות) ומתבצעת תחת הרדמה כללית, במהלכה מוזרק החומר בהנחיית ציסטוסקופ (מצלמה קטנה המדגימה את צינורית השופכה) להצרת קוטר הצינורית ביציאה מהשלפוחית. כיוון שלא מדובר בניתוח, ההתאוששות מהירה והכלבה משתחררת כבר באותו היום לביתה ללא צורך בטיפול מיוחד. החיסרון של טיפול זה, הינו משך זמן מוגבל של פעילות החומר, לרוב מספר חודשים (אך ישנם מקרים בהם ההשפעה נמשכת שנתיים ויותר). במידת הצורך ניתן לחזור על הפרוצדורה.

תמונה של צינורית השופכה לפני ואחרי הזרקת חומר המילוי בכלבה שסבלה מבריחת שתן וכיום הינה יבשה ושמחה, וכן הבעלים.

צינורית שופכה לפני הזרקת חומר תופס נפח    צינורית שופכה אחרי הזרקת חומר תופס נפח