check
בנק הדם הישראלי לחיות מחמד | בית החולים הווטרינרי האוניברסיטאי

 

ליצירת קשר: 

https://forms.gle/MKyHqAjCb85dJKzq9

 

Table of Contents

בנק הדם הישראלי לחיות מחמד

huskey
 

אודות המחלקה

בנק הדם הוקם בשנת 2004 ופועל מאז במתכונתו הנוכחית. בנק הדם מנוהל על ידי ד"ר סיטון ערן , בהנחייתו של פרופ' איתמר ארוך ומהווה מחלקת תמך לבית החולים הוטירנרי.
בשנים האחרונות עבר בנק הדם התייעלות משמעותית: מלאי הדם גדל לאין שיעור וההתאמה לכמויות הדרושות עלתה, מוצרי דם חדשים סופקו,  רמת המוצרים עלתה וכן כל מערך הניהול, הבקרה והשליטה במידע ובמנות עצמן השתפר להפליא. בנק הדם מאפשר כיום אספקה סדירה של מנות דם ופלסמה לפציינטים המאושפזים בבית החולים וערוך למקרי חרום  בהם תידרשנה כמות גדולה של מנות דם.  בנק הדם הינו יחידה עצמאית הפועלת בין היתר כמחלקת תמך עבור בית החולים. כל הכנסות היחידה מושקעים בהעלאת רמת האחזקה, הייצור והבקרה במנות הדם.

כל מנת דם היוצאת מבנק הדם הישראלי לחיות מחמד עוברת בדיקות איכות קפדניות.

בכלבים: כל כלב בכל התרמה עובר  בדיקה פיזיקאלית מלאה וספירת דם מלאה כולל משטח דם לאיתור טפילי דם. במידה וישנו חשד להמצאות טפילים נעשות בדיקות גנטיות (PCR ) על מנת לוודא זאת ורק במידה והבדיקה יוצאת שלילית המנה מאושרת. מנות של כלבים החשודות כנגועות מושמדות.

בחתולים: כל חתול בכל התרמה עובר בדיקות וירוסים FIV ו FELV ובמידה והתוצאה שלילית מבוצעת ספירת דם אבחון סוג דם ומשטח דם. כל מנת דם מסווגת לפי סוג הדם.
מלאי דם נשמר ל 35 יום בלבד במידה ולא נעשה שימוש בדם הוא מושמד.

בנק הדם עסוק באיתור מתמיד של תורמים. תורם כלבי יכול להיות מגיל שנה ועד 10 שנים לפחות במצב כללי טוב, ללא מחלות וטפילי דם וקרציות על גבי העור. ללא סימנים וקרחות המעידות על מחלות אחרות. רצוי מחוסן ומטופל.

התרמת חתולים מאלצת להרדימם כדי להפיק את מנת הדם ולכן כדי לא להרדים חתולים שוב ושוב בנק הדם מסרס חתולי רחוב ובסיום הניתוח מתרים אותם דם.כך לא מורדם חתול להתרמה יותר מפעם אחת, והוא "נהנה" מהתרומה של הסירוס שניתנה לו.

מאחר ובנק הדם מאגד בתוכו מידע על סוגי דם, ומדדי דם שונים בחלוקה לסוגים וגזעים, הוא מהווה מאגר מידע עצום ושמיש שממשיך לגדול לגבי סוגי הדם הנפוצים בארץ.

רקע מדעי לשימוש בתרומות דם

בכלבים

ידועים מעל ל- 10 סוגי דם לכלבים. סוגים אילו נחלקים לקבוצות דם הנקראות DEA  ( (Dog Erythrocyte Antigen. קבוצות אילו נחלקות לפי מספרים ל 1-7 ולתת קבוצות. לדוגמא:  DEA1.1. קבוצות הדם המעוררות את התגובות האלרגיות החריפות יותר, במתן דם לכלב, הנן קבוצות DEA-1.1 ו DEA-1.2 וכן  DEA-7. הקבוצה DEA 1.1 גורמת לתגובה החריפה ביותר. בכלבים, מתן דם בפעם הראשונה לא יגרום בדרך כלל לתגובה אימונית אך בכל מקרה רצוי לבצע בדיקות טרם מתן הדם לכלב למשל: בדיקת התאמת הדם - Cross Match, או בדיקת נוכחות סוג דם DEA1.1 למקבל ולתורם. בדיקת התאמת הדם חשובה במיוחד כאשר לא ידוע עברו של הכלב – למשל האם הכלב המקבל קיבל מנת דם בעברו.

בחתולים

ידועות שלוש קבוצות דם: A עם אללים aa, B עם אללים bb ו AB עם אללים. aab חתולים עם קבוצת דם B מתאפיינים ברמת נוגדנים גבוהה לקבוצת דם. A התאמה של חתול מקבוצה A למתן דם מקבוצה B חלשה יותר. ניתן לבדוק את סוג הדם בבדיקת קיט פשוטה ולחילופין ניתן לבצע בדיקת Cross Match על מנת למנוע בעיות רצוי לבצע את בדיקות ההתאמה בכל מתן דם/פלסמה לחתול כאשר לא ידועות קבוצות הדם של המקבל והתורם.

מתי אנו זקוקים למוצרי דם?

דם ופלסמה דרושים בטיפולים רפואיים רבים הכוללים:

מצבי איבוד דם:

  • איבודי דם טראומתי
  • כניסה לניתוחי טחול והסרת גידולים כמו המננגיוסרקומה
  • אנמיות
  • וירוס פרוו
  • ארליכיוזיס (זיהום בחיידק ארליכיה קאניס "קדחת קרציות")
  • בעיות קרישה וכבד
  • הרעלות (כגון, רעל עכברים)

מצבים של מחסור בחלבונים

  • חסר בפקטורי קרישה (בעיות כבד, הרעלת אנטי- קואגולנטים,  מכות חום, הכשות נחש)
  • חסר באלבומין

וכן במצבים של חסר או פגיעה בתפקוד של טסיות הדם.

לשם השארת פרטים לבעלים המעוניינים לתרום את כלבם: 

https://forms.gle/MKyHqAjCb85dJKzq9