Table of Contents

פרוצדורות במחלקת סוסים

פרוצדורות כירורגיות במחלקה

פרוצדורות חירום

הגעה מוקדמת לכל אחת מהפרוצדורות הללו יכולה לשפר באופן דרמטי את סיכויי הסוס לשרוד ולהעלות באופן ניכר את סיכויו לשוב או להגיע לתפקוד מלא.

 

ניתוחי קוליק

סקירת חלל הבטן ופתירת הנזק למעיים אשר עלול להיות מסכן חיים (סיבוב, היסט, חסימה ועוד). הניתוח נעשה בהרדמה מלאה כשהסוס מונח על גבו ונעשה באופן בלעדי במחלקת סוסים בבית החולים.


 

ניתוח בטן בהריון

ניתוחים אלו כוללים סיבוב רחם או ניתוח קיסרי במקרי הצורך.


 

ארטרוסקופיה למפרקים עם זיהום

בעקבות פציעות החודרות למפרקים או זיהום ממקור הדם בסייחים. בניתוח מבצעים שטיפה וניקיון יסודי של המפרק תוך כדי הסתכלות על חלל המפרק ואומדן של מידת הנזק.


 

טיפול בפציעות

הטיפול בפציעות בגפיים כולל הערכת מידת הנזק, ניקיון יסודי של הפצע כולל התערבות כירורגית (הטריית הפצע) ותפירה במידת הצורך. הניתוח לעתים נעשה בעמידה תחת טשטוש בלבד אולם במקרים מסויימים תידרש הרדמה כללית. פציעות נוספות כגון חדירה לחלל הבטן או לבית החזה ידרשו התערבות כירורגית מורכבת יותר כגון ניתוח בטן או פתיחת בית חזה בהרדמה מלאה.


 

תיקון שברים

שברים טראומתים בעצמות ארוכות בסוסים הינם מאתגרים ביותר לתיקון אולם לבית החולים ישנו צוות מנוסה ומכשור מתקדם על מנת לנסות ולתת פתרון לבעיה. מניסיוננו, עם שילוב של מסירות בעלים וצוות מקצועי ניתן להגיע לתוצאות מוצלחות.


 

הסרת טבור מזוהם בסייחים

הניתוח נעשה בסייחים בני מספר ימים עד מספר שבועות בחירום על מנת למנוע זריעה של החיידקים מהטבור בכל גוף ובכך לחשוף את הסייח למצב של אלח דם חמור. נעשה בטבורים מזוהמים המפרישים מוגלה, נפוחים או מטפטפי שתן.


פרוצדורות אלקטיביות

 

איבחון וטיפול בצליעות

איבחון מקור הצליעה על ידי שימוש בטכנולוגיות מתקדמות כגון מכשיר זיהוי צליעות רגיש ומתקדם ביותר, הרדמות מקומיות, שימוש באמצעי הדמיה מתקדמים (צילומי רנטגן (DR), אולטרסאונד משוכלל ואף MRI) ועוד. הטיפול עשוי לכלול הזרקות מפרקיות (כולל טיפולים מתקדמים ויחודיים לבית החולים כגון IRAP) או טיפולים כירורגיים (כגון ארטרוסקופיה).


 

ארטרוסקופיה אבחונית וטיפולית

לטיפול בהוצאת שבבי סחוס/עצם, פגמים התפתחותיים בסחוס (OCD) דלקת מפרק כרונית (DJD), טיפול בציסטות (SBC), אבחון בעיות הנובעות מכאב מפרקי ממקור לא ברור.


 

נוירקטומי

קטיעת קצוות העצבים המגיעים לפרסה על מנת לבטל את תחושת הכאב בפרסה.הטיפול נעשה במקרים בהם יש כאב מוגבר באזור הפרסה ולא ניתן לבטלו על ידי טיפולים סטנדרטים אחרים. הסיבה הנפוצה לביצוע הפרוצדורה הינה סינדרום נביקולרי.


 

טנוטומי

קטיעת הגיד המכווץ הפנימי (DDFT) על מנת לבטל את השפעתו על עצם הקופין- P3. פרוצדורה זו נעשית לרוב במקרי למיניטיס קשים כאשר יש רוטציה חמורה של P3 וחשש מפריצת העצם דרך הפרסה. הפרוצדורה נעשית בשילוב עם פירזול מתקן. במקרים רבים פרוצדורה זו יכולה להיות מצילת חיים.


טנוסקופיה וחיתוך הליגמנט האנולרי

בסוסים הסובלים מבעיות כרוניות במעטפת הגידים וכתוצאה המעטפת נפוחה וגורמת לצליעה. בניתוח זה מבצעים טנוסקופיה לשם איבחון וטיפול תוך כדי התבוננות במעטפת הגידים וחיתוך הליגמנט העוטף את המעטפת לשם שחרור הלחץ במעטפת וקבלת הקלה מיידית.


 

חיתוך הליגמנט המדיאלי של הפטלה

במצבים בהם הפיקה נעולה (UFP) וגורמת לצליעה חמורה ברגל אחורית ללא אפשרות לכווץ את החלק העליון של הרגל. נפוץ יותר בגזעים קטנים ופונים. ניתוק הליגמנט גורם לשחרור מיידי של הפיקה ופתרון הצליעה.


הסרת שחלה גידולית

סוסות המתנהגות כמו סטליונים או בעלות מחזור לא סדיר ייתכן כי סובלות משחלה גידולית (GCT) ויש להוציאה. הניתוח מבוצע בעמידה תחת טשטוש בעזרת לפרוסקופ. השחלה מנותקת בעזרת מכשיר צורב משוכלל (Ligasure) ואז מוצאת בניתוח אלגנטי עם החלמה מהירה. תוך מספר חודשים הסוסה חוזרת למחזור תקין ומתעברת בהצלחה.


 

סירוס רגיל או אשך טמיר

סירוס בבית החולים מבוצע בתנאים סטריליים לחלוטין עם סגירה מלאה של החתכים. בעזרת אולטרסאונד נאתר את מיקום האשך. אשך בטני יוסר בעזרת לפרוסקופיה בד"כ בעמידה ואשך אשר נמצא בתעלה (Inguinal) יוסר בגישה ישירה לתעלה תוך הרדמה כללית.


 

לפרוסקופיה

החדרת מצלמה לחלל הבטן, לרוב בעמידה תחת טשטוש, לשם הסרת שחלה גידולית, סירוס אשך טמיר בטני, צמצום רווחים גדולים בבטן למניעת קוליקים חוזרים (Nephrosplenic space), איבחון מקור לקוליקים כרונים, לקיחת ביופסיה מהמעי וכדומה.


 

איחוי מפרקים

במצב של דלקת מפרקים ניוונית כרונית חמורה, שברים מורכבים או פריקות מפרק מסויימות. פרוצדורה זו מבוצעת בד"כ ע"י הנחת משתלים במפרק בהרדמה מלאה. פרוצדורה זו עשויה להיות מצילת חיים ולעיתים רבות אף החזיר את הסוס לפעילות אתלטית.


 

טיפול בשאיבת אוויר / Cribbing

ניתוק השרירים והעצב הגורמים לשאיבת אויר ובכך מונעים את פעילות השאיבה וההתנהגות האובססיבית של הסוס. הניתוח הינו עבר אבולציה והגירסה הנוכחית נעשית על ידי שימוש בלייזר ומביאה להצלחה יפה ברוב המקרים.


 

ניתוחי מערכת נשימה עליונה

בעיות במערכת נשימה עליונה לרוב גורמות לקושי בעבודה מאומצת ורעשים בזמן עבודה. בבית החולים מבוצע איבחון למקור הבעיות הללו וטיפול בהן. חלק מהפתולוגיות אופייניות לסוסי מירוץ כגון roaring או הסטת החיך הרך (DDSP) ומטופלות בניתוח בהרדמה מלאה. בעיות סינוסים וכיסים גוטראלים כגון דלקת בסינוסים, גידולים ומסות בסינוסים, זיהום בכיסים הגוטראלים או התנפחות שלהם באויר (טימפאני) מטופלים בעמידה תחת טשטוש ולעיתים בעזרת שימוש בלייזר.


 

עקירת שיניים

בעיות בשורשי השיניים גורמות לסוס סבל רב ומתגלות בד"כ שהסוס מגלה בעיות אכילה. אבחון הבעיה נעשה בעזרת צילום רנטגן והפיתרון הינו בד"כ עקירת השן הבעייתית תחת הרדמה כללית.


ֿ

ניתוחי מערכת הנשימה התחתונה (בית-חזה)

פחות נפוץ אולם ייעשה במקרי הצורך כגון פציעות חודרות לבית החזה, הרניה סרעפתית או זיהום קשה בחלל בית החזה. הניתוח יכול להיעשות בעמידה עם החדרת מצלמה (טורקוסקופיה) או בהרדמה מלאה.

 

שימוש בלייזר

בלעדי לבית החולים ומשמש לפרוצדרות רבות כגון הסרת מסות, פרוצדורות במערכת הנשימה העליונה כגון cribbing או בטימפאני של השקים הגוטראלים, איחוי מפרקים ועוד. השימוש בלייזר הינו אלגנטי, פשוט ומונע תופעות לוואי כגון דימום או חזרתיות של גידולים.


 

תיקון הרניות (בקעים)

כגון הרניה טבורית, הרניה אינגווינאלית, הרניה סרעפתית או הרניות חתך לאחר ניתוחי בטן. הניתוח נעשה בהרדמה מלאה עם או בלי שימוש ביריעה מחזקת למניעת חזרתיות (mesh).


 

ניתוחי מערכת הרביה הנקבית

לאחר המלטה עלולים להיווצר קרעים או פיסטולות רקטווואגינליות. בבית החולים מבוצעים בהצלחה באופן רוטיני תיקונים של פגמים אלו בעמידה תחת טשטוש והרדמה אפידורלית. לעיתים נמצא שהבעיה הינה קרע בצוואר הרחם וגם את אלו אנו מתקנים באופן דומה רק שהניתוח מאתגר יותר עקב הגישה הקשה לאזור.