אודות המחלקה
המרפאה להתנהגות הוקמה בשנת 1997 על מנת לתת מענה לבעיות התנהגות של כלבים וחתולים.
בעיות התנהגות בחיות מחמד הינם בין הגורמים העיקריים למסירת חיות. החיות אשר מוצאות מהבית ונמסרות לעמותות /מקלטים שונים לעיתים מסיימות את חייהם שם, כך שלמעשה בעיות התנהגות מהוות גורם מרכזי להמתת חיות בעולם בכלל, וגם בישראל.
בעיות ההתנהגות בחיות מחמד משתייכות לקטגוריות שונות בהן:
בכלבים: תוקפנות, פחדים, חרדת נטישה, עשיית צרכים בבית, התנהגות אובססיבית, התנהגות הרסנית, נבחנות, בעיות התנהגות בכלב הזקן ועוד.
בחתולים: תוקפנות, עשיית צרכים מחוץ לארגז, כולל בעיות סימון, פחדים, פעילות לילית, פעילות אובססיביות, שריטות רהיטים ועוד.
בכל מקרה של בעיית התנהגות בחיה, נפגע הקשר אדם-חיה (human-animal bound) והבעלים יוצר כעס, פחד מהחיה, אכזבה מהחיה או סובל מרחמים על חיית המחמד שלו.
הטיפול המוצע במרפאה מטרתו לשקם קשר זה על מנת לאפשר לבעלים להמשיך ולהחזיק בחית המחמד בביתו. באמצעות הטיפול התנהגותי לומדת החיה התנהגות אחרת, רגועה וטובה יותר במקום ההתנהגות הבעייתית אשר בעטיה הופנתה לבית החולים.
הטיפול ההתנהגותי מתבצע לאחר שלילת בעיות רפואית אשר עשויות אף הן לגרום לבעיות שונות עם ביטוי התנהגותי.
הטיפול כולל פגישת רופא עם הבעלים וחיית המחמד שלהם בבית החולים וכולל את השלבים הבאים:
- לקיחת היסטוריה רפואית מהבעלים
- קביעת האבחנה - ממה סובלת החיה. שלב זה מלווה בהסבר לבעלים
- קביעת סיכוי הצלחת הטיפול (פרוגנוזה)
- התוויית הטיפול.
הטיפול הינו התנהגותי, וכולל טכניקות למידה שונות, כאשר ההדגש הינו רק על שיטות לימוד הדוגלות בחיזוקים חיוביים, ללא כל שימוש בכוח או עונש פיזי.
לעיתים משלבים בטיפול תרופות מסוגים שונים, אשר מטרתן לשפר את כושר הלמידה של החיה ולאפשר לתהליך הלמידה של ההתנהגות האחרת, הנכונה והטובה יותר עבור החיה ובעליה, להתרחש במהירות וביעילות גבוהות יותר.
חלק חשוב בתהליך הטיפולי הוא שלב "חינוך הבעלים", בו מוסבר לבעלים מהי התנהגות נורמאלית שניתן לצפות מחיית המחמד, כיצד נוצרה בעיית ההתנהגות ומודגשת חשיבותה של מחויבות הבעלים לתהליך הטיפולי, שכן ללא שיתוף פעולה מלא של הבעלים, הטיפול לעתים קרובות מאוד נכשל.
מתבצע במרפאה מעקב אחרי התקדמות הטיפול.
בנוסף, במרפאה ניתן לקבל גם המלצות לפני רכישת כלב/חתול, בנושאים הכוללים סוג החיה המתאימה לבעלים, בע"ח גזעי מול לא גזעי (ובמידה והבעלים מעוניינים בחיה גזעית, אפשר לתת המלצות לגבי גזעים ספציפיים של חיות מחמד), וכן המלצות למניעת הופעת בעיות התנהגות בגורים צעירים (כלבים וחתולים) הכוללות: משחק נכון, חינוך נכון להקניית הרגלי ניקיון, חשיפות נכונות למגוון גירויים, שיגרת יום מומלצת, שינויים עתידיים הצפויים עם הגיל ועוד.