בכלבים וביונקים אחרים העוברים מאתחלים את ההמלטה. בכלבות שבהריון עם גור אחד או עם גורים מתים פעמים רבות המלטה עלולה לא להתחיל באופן עצמאי. רמות הורמון הפרוגסטרון בסרום נופלות בין יום ליומיים האחרונים לפני ההמלטה. דבר זה גורם לירידה בחום הגוף של הכלבה במעלה אחת מהנורמלי עבורה, למשך מספר שעו, כ24 שעות מזמן ההמלטה. מעקב של לפחות 3 פעמים ביום אחר טמפרטורה רקטלית של הכלבה בשבוע בו מצפים להמלטה יכול לתת הערכה לבעלים לגבי זמן ההמלטה.
להמלטה שלושה שלבים:
השלב הראשון כולל התכווצויות רחם והרחבת צוואר הרחם. הכלבה חסרת מנוחה, מתנשפת, מקננת, מסרבת לאכול ועלולה להקיא. שלב זה יכול לארוך עד 12 שעות (ואף יותר בכלבה שממליטה בפעם הראשונה).
השלב השני הוא שלב המלטת הגורים. הגורים יכולים להיוולד כשהראש והגפיים יוצאים ראשונים, או כשפלג הגוף האחורי מבצבץ ראשון, כולל זנב וגפיים. הם יכולים להיות עדיין סגורים בתוך השק האמניוטי בזמן ההמלטה. מהציר הראשון שנראה צריכות לעבור לא יותר מ-4 שעות להמלטת הגור הראשון, ולא יותר משעתיים בין גור לגור. סימנים לא נורמליים בשלב השני הם התכווצויות לפרק זמן ארוך ללא המלטת גורים, מנח לא נכון של הגור, נוזלים או הפרשות מפתח איבר המין של הכלבה ( הפרשות מוגלתיות, או הפרשות ירוקות המסמנות הפרדות השליות).
השלב השלישי הוא הוצאת השליות בדרך כלל קורה במשולב עם השלב השני בהמלטה. השלייה יוצאת כ 5 – 15 דקות לאחר המלטת הגור בדרך כלל. כדאי להימנע, אם אפשרי, מלתת לכלבה לאכול את השיליות, אין להם ערך תזונתי או הורמונלי ואכילתן עלולה לגרום לדלקת במערכת העיכול של הכלבה, ולשלשולים – שאינם רצויים בסביבת גורים ילודים.
באם קיים חשש מדיסטוקיה (המלטה קשה) בגלל זמן הריון שמתארך, סימנים לא נורמליים בשלב השני של ההמלטה, או בעיה אחרת ( למשל ירידה של חום הגוף יותר מ 24 שעות מזמן ההמלטה המיועד, או שהכלבה מתנהגת בחוסר נוחות), יש לבדוק את הכלבה. עליה להיבדק פיזיקלית, וגינלית, וגם רדיולוגית כדי לזהות את כמות הגורים והמנח שלהם. אם קיים חשש לחיי הגורים צריך לעשות אולטרסאונד לבדוק את דופק הגורים ( 150> פעימות לדקה מראה שקיים סטרס שמחייב התערבות כירורגית).
ניתן לבצע מניפולציות בכדי לעזור להמלטה יכולה להתבצע אבל הדבר עלול להיות מסובך, תלוי בגודל ובמנח העובר. יש לנקוט בזהירות בעת הניסיונות לעזור להמלטת הגור, לאור העובדה שהגורים מאוד עדינים ושבירים. הטיפול המומלץ לכלבות ללא מחלות ושידוע שיש להן גורים בגודל המתאים להמלטה וגינלית רגילה הוא מתן נוזלים פיזיולוגיים הכוללים דקטסרוז (מקור אנרגיה) וגם סידן תוך ורידי (כדי לעזור לשריר להתכווץ). באם אלה אינם תורמים די להולדת הגור- ולאחר שברור שלא קיימת בעיית מנח (על ידי ביצוע צילומי רנטגן) – ניתן לתת אוקסיטוצין בכדי לעזור לכווץ את הרחם. ניתן להזריק מנות מאוד קטנות כל 20-30 דקות אם אין השפעה לאחר שלוש מנות – לא צריך לתת עוד כי הקולטים של האוקסיטוצין ברחם מלאים. אוקסיטוצין עלול לגרום להפרדות שלייה. הוא לא אמור להנתן ללא אפשרות להתערבות כירורגית (ניתוח קיסרי) ברגע שצריך. ניתוח קיסרי מומלץ אם הכלבה מראה סימנים למחלה, השגר גדול, גור אחד או יותר גדולים ולא מאפשרים המלטה רגילה או שהכלבה לא מגיבה לטיפול תרופתי.